Banky nebudú môcť od ľudí vyberať poplatky za úverové účty

13.03.2013 Bratislava

Bratislava 13. marca (TASR) - Banky nebudú môcť od ľudí vyberať poplatky za vedenie a správu úverových účtov. Takéto opatrenie navrhuje Ministerstvo financií (MF) SR v novele zákona o bankách, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania.

"Banka ale ani žiaden iný poskytovateľ úveru nebude môcť požadovať poplatky alebo odplatu za zriadenie, evidenciu alebo správu úverového účtu," priblížil minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Poplatok môže podľa jeho slov prísť do úvahy iba v prípade, ak klient dostane pridanú hodnotu, nejakú pridanú službu. "S tou službou musí aj on sám súhlasiť, musí si ju dodatočne vyžiadať. Mohlo by sa jednať napríklad o výpis z úverového účtu v nejakom pravidelnom intervale," spresnil.

Opozičný poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý však zákaz poplatkov pri úverových účtoch považuje za "deravý" a podľa neho nemusí priniesť ľuďom potrebnú úľavu.

Novela podľa jeho slov výslovne umožňuje naďalej vyberať poplatky, ak ide "o osobitnú službu, ktorá nie je podmienkou úverového vzťahu". "Návrh nikde nerieši, ani v prechodných ustanoveniach, čo sa stane so súčasnými zmluvnými vzťahmi, čím umožňuje bankám širokú paletu právnych stratégií, ako si poplatky zachovať, prípadne ich zrušiť len pre obzvlášť rozhodných, právne zbehlých a vytrvalých klientov," poznamenal Beblavý.

Novela zákona o bankách zároveň obsahuje aj ustanovenie, na základe ktorého by sa zakázalo pobočkám zahraničných bánk na Slovensku poskytovať osobitné hypotekárne úvery. Minister Kažimír však nevylúčil korekcie v tejto oblasti. Uvedomuje si totiž riziká možného rozporu zákona s európskou legislatívou. Za toto opatrenie ho kritizoval aj Beblavý.
 

Vyberte región